keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Marttinen on korkeatasoinen leirikoulupaikka



Kuvassa: Resiinaretki on yksi leirikoulujen suosikeista, kertovat Lassi Taisto ja Sanna Järvensivu.

Virroilla sijaitseva Nuorisokeskus Marttinen on tunnettu leirikoulupaikka, jonne tullaan ympäri Suomen. Keskuksessa on vuoden aikana satakunta leirikoulua, suuri osa niistä on toukokuussa, kun kouluvuoden päätös lähestyy. Silloin ala- ja yläkoulun viimeistä luokkaa käyvät oppilaat keskeyttävät raskaan raadannan, ja lähtevät leirille lisäämään yhteishenkeä ja itsetuntemustaan. Marttisen 19 vuoden kokemus pitää huolen siitä, että toukokuun leirit sujuvat kuin rasvattu kiireestä ja hulinasta huolimatta.

-Järjestämme nuorisoleirejä ammattitaidolla, meillä työskentelee yhteisöpedagogeja, liikunnan- ja vapaa-ajanohjaajia sekä muita nuorisotyön kokemuksen omaavia ammattilaisia. Perustehtävämme on nuorten kasvun ja kehityksen tukeminen. Leirikoulussa käydään usein melomassa, kiipeilemässä, jousi ampumassa tai vaikka yläköysiradalla. Vaikka nuorilla on yleensä kivaa, tarkoituksena ei ole pelkästään hauskanpito, vaan toimintamme taustalla on vahvistaa nuorten henkisiä, sosiaalisia ja muita elämässä tarvittavia taitoja ohjelmiemme kautta, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Sanna Järvensivu

Leirikoulua saatetaan suunnitella usean vuoden ajan, ja valmisteluun osallistuvat monesti niin oppilaat, opettajat kuin vanhemmatkin. Marttinen on omalta osaltaan mukana järjestelyissä siitä hetkestä, kun opettaja tai vanhempi ottaa ensimmäistä kertaa yhteyttä. Tämä saattaa tapahtua jo vuotta tai kahtakin ennen leirikoulua.

-Leirin suunnitteleminen luokan kanssa yhdessä on jo itsessään on eräänlainen oppimisprosessi nuorille. Usein se alkaa jo useita vuosia ennen leirikoulua, odotukset huipentuvat leirillä ja oppiminen jatkuu vielä sen jälkeenkin, kertoo Marttisen liikunnan- ja vapaa-ajanohjaaja Lassi Taisto.

Marttisessa on kiinnitetty huomiota leiriohjelmien kasvattavaan puoleen. Kuten on hyvän sadun kanssa, lapset ja nuoret oppivat leirillä asioita huomaamattaan. Leirikoululla on usein positiivista vaikutusta koulutyöhön. Sen tavoitteena voi olla esimerkiksi parantaa luokkahenkeä, lisätä avoimuutta luokassa, sekä kehittää yhteistyötä oppilaiden kesken. Leirikoulu on myös hyvä tapa saada vanhempia aktiivisemmaksi osaksi lapsensa koulutaipaletta.

-Kun Marttisessa katselee yhdessä puuhaavia luokkakavereita, ja seuraa miten jo parissa päivässä heidän yhteistyönsä paranee huomattavasti, niin mieleen nousee, miten leirin tuoma yhteishenki voisi löytyä jo aikaisemmin. Jos leirikoulu pidettäisiin 3:lla tai 7:llä luokalla, hyöty leirin vaikutuksista vaikkapa luokan ilmapiiriin olisi pidempi. On kuitenkin hienoa nähdä yhteyden kasvavan nuorten välillä vaikka vasta koulun lopussakin, sillä yhdessä tekemisen tärkeys leirikoulussa valmistaa nuoria elämää varten, Järvensivu summaa.

Marttiseen tullaan ympäri Suomen kiipeilemään, melomaan ja kokemaan muita elämyksiä. Virtolaisilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet hyödyntää näitä lähellä olevia erityislaatuisia palveluita. Valtakunnallisia nuorisokeskuksia on Suomessa kymmenen ja yksi niistä sijaitsee juuri Virroilla. Marttinen järjestää ympäri vuoden avoimia ohjelmapäiviä, jolloin yksittäiset henkilöt tai vaikka perheet voivat tulla kokemaan ainutlaatuisia elämyksiä. Lisätiedot Marttisen tapahtumakalenterissa www.marttinen.fi kohdassa ajankohtaista.

Teksti: Hannakaisa Raiskinmäki ja Erika Helenius
Kuva: Hannakaisa Raiskinmäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti