perjantai 9. joulukuuta 2016

November of possibilities


on yksi askeleista kohti kansainvälisempää Marttista

Perjantai-iltana 25.11. noin 90 nuorta lähialueen kunnista ja kaupungeista kokoontui tutustumaan toisiinsa, kokeilemaan yhdessä kiipeilyjä, jousiammuntaa ja lättyjenpaistamista ja viettämään aikaa yhdessä. Nuorisopalvelut Alavudelta, Parkanosta, Ruovedeltä, Virroilta ja Ähtäristä järjestivät yhdessä Marttisen ja November of possibilities! – Ryhmä EVS-hankkeen nuorten kanssa kansainvälisen illan nuorille. Mukana illassa oli myös nuoria Ruoveden vastaanottokeskuksesta.  Illan tarkoitus oli herättää kiinnostusta ja uteliaisuutta nuorisokeskus Marttisen kautta tapahtuvaan kansainväliseen toimintaan.  Illan ohjelman olivat suunnitelleet EVS-nuoret Espanjasta, Luxemburgista, Sloveniasta ja Unkarista.


Kansainvälisen illan aikana kaikkien oli mahdollista kokeilla seinäkiipeilyä, jousiammuntaa tai pääseekö ulos EVS-nuorten rakentamasta Escape Roomista, askarrella joulukortteja ja unelmasieppareita, paistaa lättyjä Väentuvan takkahuoneella. Talvisesta ilmasta huolimatta osa nuorista uskaltautui myös yläköysiradan tehtäviin. Illan lopuksi Marttisen monitoimisali muuntui discoksi. Illan aikana sekä EVS-nuoret että Marttisen väki kertoi ja jakoi tietoa eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun toiminnasta ja kuinka voi toimia jos haluaa olla mukana täällä kotimaisemissa tai lähteä itse vaihtoon maailmalle. Tämä illan lisäksi EVS-nuoret järjestivät keskiviikkona 30.11. kansainvälisen basaarin Tredun ja lukion yhteisessä aulassa jakaen tietoa, mutta myös haluten nuorilta tietoa millaisia kansainvälisiä askelia he Marttiselta haluaisivat.




 
Tämä ilta ja nyt käynnissä oleva ryhmä EVS-hanke ovat askelia kohti kansainvälisempää nuorisokeskus Marttista. EVS-vapaaehtoisina Marttisessa on ollut kaikkiaan 18 nuorta, ensimmäinen nuori saapui helmikuussa 2003. Nuoret ovat asuneet ja työskennelleet Marttisessa kuudesta yhdeksään kuukauteen kerrallaan. Nuoria on ollut Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Liechtensteinista, Hollannista, Maltalta, Romaniasta, Sloveniasta, Espanjasta ja Unkarista. Nyt marraskuussa oleva hanke on ensimmäinen ryhmä EVS Marttisessa, jossa useammasta maasta kotoisin olevat nuoret kokoontuivat yhdessä tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja nuoriin ja myös tuomaan tietoa ja kokemuksia omista kulttuureistaan.  Tämän hankkeen myötä Marttinen ottaa ison askeleen keskukseksi, jonka kautta on myös mahdollista tulevaisuudessa hakeutua vapaaehtoiseksi Eurooppaan tai lähialueelle.

Seuraava iso siirto tätä kohti on helmikuun 8. päivä nuorisokeskus Marttisessa järjestettävä Alueellinen Kv-seminaari. Tämä seminaari järjestetään yhdessä muiden Suomen nuorisokeskusten ja CIMO:n (kansainvälisen liikkuvuuden yhteistyökeskus) kanssa. Näitä tulevia askelia otetaan yhteistyössä alueen nuorten ja nuorisotoimijoiden kanssa, kommentoi nuorisopalvelupäällikkö Sanna Järvensivu nuorisokeskus Marttisesta.

Mikä on EVS?

EVS Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu
Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu (European Voluntary Service EVS) on ohjelma, jossa tehdään vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa yleensä 6–12 kuukautta.
Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu on osa Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -ohjelmaa. EVS on vapaaehtoistyöohjelma, joka on suunnattu Euroopan unionin maissa, Islannissa, Norjassa ja Turkissa asuville nuorille sekä paikallisille yleishyödyllisille organisaatioille.
Eurooppalaisen vapaaehtoispalvelun tarkoituksena on antaa nuorille elämänkokemuksia, jotka auttavat heitä itsenäistymään ja tarjoavat eväitä elämään. Ohjelmaan osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden kartuttaa kokemuksia kansainvälisyydestä ja tutustua toisen eurooppalaisen maan kulttuuriin ja siellä asuviin ihmisiin. 

Mikä on CIMO?

CIMO pähkinänkuoressa
Perustettu 1991
Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen virasto
Työkaluina hankerahoitus, harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelma
Rahoituksesta valtaosa tulee ulkopuolisilta rahoittajilta kuten EU:lta ja Pohjoismaiden ministerineuvostolta.
CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio, joka toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. He edistävät kansainvälistymistä monin eri tavoin, koordinoimalla harjoittelu-, vaihto- ja apurahaohjelmia ja vastaamalla EU-ohjelmien toimeenpanosta ja tiedottamisesta Suomessa. Ja tukemalla Suomen kielen ja kulttuurin opetusta ulkomaisissa yliopistoissa ja teemme maailmalla tunnetuksi suomalaista koulutusta.