perjantai 19. huhtikuuta 2013

Pohdiskeleva luennoitsija

Marttiselta löytyy aivan ikioma nuorisotutkija, KM, luennoitsija Juha Nieminen. Hän toimii Marttisen kehittämis- ja koulutuspäällikkönä.

Juha on tehnyt tutkimus- ja opetustyötä jo pitkään. Hän on koko työuransa ajan toiminut jotenkin nuorten tutkimuksen parissa. Miehen artikkeleita on julkaistu ulkomaisissakin julkaisuissa, ja hän on kirjoittanut jopa kirjankin nuorisotyön historiasta. Tässä on siis selvästi nuorisotyön asiantuntija, joka tietää, mistä puhuu. Siitä huolimatta, hän ei ole täällä luennoimassa absoluuttisesta totuudesta.

- Luennoitsijana olen enemmän pohdiskeleva kuin julistava. Tuon esille monia erilaisia toimintatapoja. Tärkein tehtäväni on auttaa luentoon osallistuvan ideoita lentämään. Kun olen kertonut erilaisista tavoista tehdä nuorisotyötä, sen jälkeen on kuulijan löydettävä omat näkökulmansa.


Mitäs Juhalla oli siitä sanottavana, että millainen hänen mielestään on hyvä luennoitsija?

- Hyvä luennoitsija herättää ajatuksia ja tunteita. Viesti on yhtä tärkeää kuin tieto. Hyvä luennoitsija osaa lukea yleisöään, ja on persoonallinen. Mutta enpä silti voi oikeastaan sanoa, että on olemassa yhtä hyvää luennoitsijatyyppiä.

Juha on ollut pitkään Tampereen yliopiston palveluksessa, joten hänellä on vahva tutkimustausta.

- Perustan luentoni tutkimuspohjaiseen tietoon. Seuraan myös aktiivisesti uutta tietoa. Tämä on hyväksi nuorisotyön parissa työskenteleville, jotka eivät itse ehdi ottaa koko ajan uusista tuulista selvää. He voivat tulla kuuntelemaan luentoa, jossa saa oleellisen uuden tiedon ilman, että sitä tarvitsee metsästää ympäriinsä.

Juha pitää useita erisisältöisiä luentoja, VESO-päiviä ja nuorisoalan seminaareja Marttisessa. Luentovaihtoehdot näkee Marttisen sivuilta. Ja Juhan omia mietteitä voi tietenkin lukea lisää täältä blogista!


teksti Erika Helenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti