torstai 19. helmikuuta 2015

Teemana japanilainen keittiö



Itadikimasu



Nuorisokeskus Marttisessa, kuten muissakin valtakunnallisissa nuorisokeskuksissa Suomessa, tehtävänä on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia tukemalla ja ohjaamalla heidän kasvuaan ja tarjoamalla monipuolisen, toiminnallisen ja turvallisen ympäristön sekä myönteisen ilmapiirin elämykselliseen yhdessäoloon ja osallisuuteen. Yksi osa on myös ruokakulttuuri - Marttisessa on tuotu pitkään jo esille lähi- ja luomuruokailuja ja sen lisäksi erilaisin teemoin ruokakulttuureja eri puolilta maailmaa.

Tänä keväänä 20.3.-21.3. on vuorossa japanilainen keittiö. Ohessa kokkimme Armi Rajalan kirjoitus: Lyhyt oppimäärä japanilaisen keittiöön ja tietenkin myös menu perjantaille 20.3. ja lauantaille 21.3.
Armi on myös hakenut jo joitain aineksia valmiiksi ja kuvat blogissa ovat aineksista jotka vain odottavat valmistamista. Kuvia myös valmistusvaiheista tulossa tänne.





Japanilaisen keittiön tuhatvuotinen perintö näkyy yhä sekä ravintolakulttuurissa että koti-keittiössä. Muualta tulleet vaikutteet ovat ”japanilaistettu” palvelemaan nyky- keittiöllekin tyypillisiä tekijöitä; luonnollisuutta, keveyttä, tuoreutta ja mausteiden varovaista käyttöä.





Leimallisia raaka-aineita ovat kala, soija, vihannekset, riisi, nuudelit, tee ja hedelmät. Eläinproteiineista tärkeimmän eli kalan suosiota selittää Japanin maantieteellinen luonne eli jono saaria, sekä uskolliset seikat. Osa kalasta syödään huipputuoreena sashimina ja susheissa.  Toista ääripäätä edustaa boniittihiutaleet, dashi-liemen perusaine, ja dashiliemi puolestaan on keittojen ja patojen kulmakivi. Nykyisin valtaosa japanilaisten käyttämästä kalasta tuodaan muualta.


Soijaa jalostetaan tofuksi, soijakastikkeeksi ja vaikkapa miso-tahnaksi. Tofu on alun perin siirtynyt kiinasta erityisesti zen-buddalaisten munkkien kasviruokana ja proteiiniin lähteenä. Kausiruokana kesällä soijaa nautitaan vihreinä edame-papuina.

Japanilainen ilmasto suosii luontaisesti vihannesten kasvatusta. Kaupoista löytyvät kaikki länsimaisesti tutut vihannekset mutta myös paljon suomalaisessa keittiössä harvinaisempia, kuten esimerkiksi juureksista daikon, taro, vihannestakiainen ja lootuksenjuuri. Ympäröivä vedet tuottavat erilaisia merileviä kuten kombua, wakamea ja noria. Myös sienet, sekä metsistä kerätyt, että etenkin viljellyt lajit ovat huippusuosittuja.

Riisiä tarjoillaan lähes joka aterialla, pieni kulhollinen lyhytjyväistä, valkoista ja täydellisesti kypsennettyä. Sushi-riisi maustetaan riisiviini-etikalla, sokerilla ja suolalla.  Riisillä on Japanissa ollut samanlainen, lähes pyhä asema, kuin Suomessa leivällä oli ennen.

Rakkaus erilaisiin nuudeleihin on luonut Japaniin tuhansien pikkupuotien verkoston, joissa pikaruokana nautitaan kupillinen kuumia nuudeleita kesken kiireiden. Tyylikkäitä tattarista valmistettuja soba-nuudeleita tarjoillaan etenkin kesäisin kylmänä ruokana. Vehnästä valmistetut paksut udon-nuudelit kestävät kuumana säilytystä pitenpään kuin muut nuudelit. Soumenit puolestaan ovat ohuita vehnänuudeleita. Raamen-nuudelit ovat myös vehnäpohjaisia, alkuaan kiinansiirtolaisia. Raamen tarkoittaa sekä nuudelia että siitä valmistettua keittoa. Raamen-keitto onkin Japanin suosituin ruoka ja joka paikkakunnalta löytyy oma, hieman erilaisensa versio. Raamen- nuudelit eivät kestä kuumassa kovin hyvin, siksipä niistä valmistettu keitto tulee syödä nopeasti.

Japanilainen tee on vihreää, eikä sen kanssa tarjota sokeria tai maitoa Oleellista teen valmistuksessa on teelehtien tuoreus ja haudutusveden oikea lämpötila sekä haudutus-aika. Teeseremoniassa käytetään vihreää matcha-jauhetta, joka on noussut superfoodien listalle länsimaissa. Sencha on Japanin yleisin tee, muita suosittuja ovat mm. bancha, genmaicha (sisältää paahdettua riisiä) ja kukicha (valmistettu oksista ja varvuista). Teetä juodaan pitkin päivää ja sitä käytetään myös ruokajuomana, joko kylmänä tai kuumana.

Hedelmien viljely on Japanilaisittain lähes käsityötä.. Esimerkiksi omenat saatetaan kietoa paperiin jo puussa kasvaessaan ja näin saadaan kaunis tasainen väritys. Japanilaiseen koti ateriaan ei yleensä kuulu jälkiruokaa vaan sen korvaavaa kauniisti paloiteltu tuore hedelmä, yhtä tai kahta lajia. Tässäkin laatu korvaa määrän. Erikoisuutena myydään myös liikelahjoiksi arvostettuja ja kalliita luksushedelmiä joiden tarkoituksena on kertoa saajalle kuinka arvokas hän on hedelmän antajalle.

Ateria aloitetaan sanomalla itadakimasu, näin kunnioitetaan ruokaa, sen alkuperää ja valmistajaa. Ruokailun päätteeksi sanotaan kiitokseksi gochisoosama.

Armi Rajala

Japanilainen keittiö -teema

Perjantai 20.3. 

Genmaicha- tee
Miso- keitto
Onigiri- täytetyt riisipallot

Tsukune- kanapyörykät teriyakikastikkeella
Riisi
Tsukemono- pikkelöity kaali
Kohaku-namasu- retiisi-porkkanasalaatti

Persimonia ja omenaa seesamikastikkeessa
Sencha- tee

Lauantai 21.3. 

Genmaicha- tee
Pieni sushibaari
Chasu ramen- nuudelikeitto paahdetulla porsaalla

Miso- lohi
Inkivääririisi
Seesamparsakaali

Suklaapocky
Mansikkapocky
Sencha-tee
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti