torstai 8. tammikuuta 2015

LÄHIRUOKAA TUTUKSI LÄHIRUOKATAPAHTUMASSA Lähiruoka on suosittu ja ajankohtainen aihe mediassa, blogi -kirjoituksissa, tutkimuksissa ja selvityksissä.

Kiinnostus lähellä tuotettuun, alkuperältään ja koko tuotantoketjultaan tunnettuun ruokaa kiinnostaa suomalaisia.

Lähiruokaa kuvaillaan yleensä kotimaiseksi ruoaksi. Lähiruoaksi mielletään omalla paikkakunnalla, lähipaikkakunnalla tai oman maakunnan alueella tuotetuksi elintarvikkeeksi. Lähiruokaan liittyy olennaisesti myös lyhyt kuljetusmatka, lähituottajien pieni koko ja ruoan alkuperän jäljitettävyys.

 

Lähiruoan positiiviset vaikutukset ja haasteet

 

Lähiruoan käytön ja sen kuluttamisen positiiviset vaikutukset ovat selkeitä. Lähiruoan osto työllistää
paikallisia pienyrittäjiä, tuo luotettavuutta ja turvallisuutta ruoan tuottamiseen, kun tiedetään tuottaja ja koko tuotantoketju, yleisesti myös tuotteet ovat parempi laatuisia ja säilyvät paremmin, koska niiden matka pellolta pöytään on lyhyt. Lähiruoan käyttämisellä pystytään myös varmistamaan elintarviketuotannon pysyminen Suomessa.Lähiruoan saatavuuteen liittyy monia haasteita. Merkittävin niistä lienee tuotteiden saatavuus. Saatavuuteen
olennaisena osana liittyy epätietoisuus paikkakunnan lähituottajista. Lähituottajat ovat yleensä pieniä tuottajia, joiden tuotantomäärät ovat pieniä, ja siten lähituotteiden saatavuus ja toimitusvarmuus ympäri vuoden on haasteellista. Lähituottajien tunnetuksi tuominen onkin tärkeää sekä lähituottajien että kuluttajien näkökulmasta.


Virtolaisten lähituottajien tuotteita tuodaan tutuksi Nuorisokeskus Marttisessa järjestettävässä Parasta pöytää paikallisesti – lähiruokatapahtumassa. Tapahtumassa päästään nauttimaan paikallisten tuottajien tuotteista valmistetuista herkuista sekä kuullaan lähiruokaan liittyviä esityksiä. Tilaisuuden juontaa Heikki Helakorpi, illan musiikkiesityksestä vastaa Virtolainen Helke -yhtye, agrologi Niina Mannila esittelee opinnäytetyönsä Lähiruokaa julkisiin keittiöihin - aiheesta sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi pitää juhlapuheen. Lippuja ja lisätietoa tilaisuudesta saa Nuorisokeskus Marttisesta.Agrologi Niina Mannila


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti