Tulovalmennus Kokkolassa 22-27.2.

EVS-vapaaehtoistyön yksi osa on ns. tulovalmennus, joka järjestetään kaikille vapaaehtoisille, eli osallistuminen oli pakollinen minullekin. Tämä kirjoitukseni on tästä koulutuksesta. Huomio, se on pitkä!:)
image
Tämä  kuuden päivän koulutus oli toisessa Suomen nuorisokeskuksessa, Villa Elbassa. Vapaaehtoistyötä äskettäin aloittaneet ulkomaalaiset nuoret matkustivat tänne ympäri Suomen. Järjestäjien lisäksi siellä oli yhteensä 30 osallistujaa, joka on mielestäni aika suuri lukumäärä verrattuna siihen, että tulovalmennus tapahtuu kolmen kuukauden välein. Se tarkoittaa siis, että monet valitsevat Suomen vapaaehtoistyöpaikakseen! Eikö se ole loistavaa?:)
Minulla ei ollut odotusta koulutuksesta ja en oikeastaan tiennytkään millaista se voi olla, mutta nyt kun se on lopussa, voin sanoa että se oli hyödyllistä ja kannatti osallistua! Pääasiallisesti tämä valmennus oli tiiminrakentamisesta ja vapaaehtoistyön asenteesta, mutta me saimme myös muutamia hyviä käytännöllisiä apuja arkipäiviin (mm. työaika, yleisiä vapaapäiviä, liikenne, kielitunteja, tietoja suomalaisista ruuista ja jokamiehenoikeudesta jne). Koska minä olen jo asunut aiemmin Suomessa, nämä tiedot eivät olleet uusia minulle, mutta varmasti se merkitsi paljon joillekin, jotka ovat Suomessa nyt ensimmäistä kertaa! Annettiin myös yleinen kuva suomalaisesta mentaliteetistä - josta minäkin voin vahvistaa sitä että, kun esimerkiksi lounaalla suomalaiset eivät puhu minun kanssa, se ei tarkoita että minä olen tylsä heistä tai he ovat vihaisia minulle… Se vain tarkoittaa, että he tarvitsevat yksityisyyttä:) Muuten, minä rakastan tätä Facebook sivua, katsokaa jos te haluatte lukea tästä aiheesta humoristisessa muodossa: https://www.facebook.com/finnishnightmares/?fref=ts 
image
image
Päiväunet Itämeren päällä:)


Meillä oli joka päivä luentoja sisällä, mutta järjestäjät pitivät myös tunteja luonnon helmassa. Minun lempiosioni oli ns. “ sielu spotti”, kun oltiin metsässä ja meidän täytyi etsiä paikkoja, johon me istuimme ja vietimme hiljaa yksin 10 minuuttia. Minä pidän tosi paljon metsästä ja siitä lähtien kun tulin Suomeen, minä kävelen puiden välissä lähes joka päivä. Varmasti minä kaipaan sitä Unkariin palatessani… Toivottavasti te tiedätte että olette onnekkaita - Suomi on maailman metsäisimpiä maita! Pinta-alasta 70% on metsää. Unkarissa se on vain 17%…
image
Luennoissa puhuttiin paljon meidän vapaaehtoistyön syistä ja mitä niistä me voimme käyttää. Esimerkiksi tässä:
image
Monet kirjoitti että pääasiallisesti he tulivat juuri Suomeen luontoa, kieltä, kulttuuria ja koulutusta varten. He tekevät vapaaehtoistyötä jotta kehittyisivät sekä henkisesti että ammattimaisesti. He halusivat lähteä pois rutiinielämästään ja tehdä jotain kokonaan muuta työtä. Monet sanoi että Suomi on niin erilainen kuin heidän kotimaansa ja että se on täydellinen määränpää muutokseen.
Eräänä päivänä menimme myös Pietarsaareen, Nanoq museoon: 
image
image
Muuten, tässä kartassa näkyy missä vapaaehtoiset ovat töissä Suomessa:
image
Kuten te näette Virtain nimen vieressä on minun ja toisen tytön nimi, Diana. Hän on kotoisin Romaniasta ja tulovalmennuksen jälkeen hän tuli mukaan Marttiseen. Hänkin viettää kuusi kuukautta vapaaehtoisena Marttinen Nuorisokeskuksessa:) Tässä me työskentelemme hirveästi:
image
Näiden kuuden päivän aikana minä sain muutamia uusia ajatuksia ja innoituksia projektistani, josta minä olen tosi kiitollinen. Kun minä palaan Unkariin kesällä, varmasti vierailen kouluissa jotta voisin mainostaa vapaaehtoistyötä koululaisille. Mielestäni monet eivät edes tiedä, että sellainen ohjelma on olemassa… Ja tällä hetkellä EVS on paras vapaaehtoisohjelma Euroopassa - matkakulut & kielitunnit maksetaan ja me saamme myös taskurahaa.
Näiden lisäksi tulovalmennuksen hyödyllisin osa oli ns. youthpass koulutus. Youthpass on sellainen itsearviointi, jota me valmistelemme projektimme lopussa. Itse asiassa se on yhteenveto vapaaehtoistyötäni ja näyttää opiskelutaitoja. Tässä todistuksessa voin painottaa kahdeksan osamisaluetta:
1) Viestintä äidinkielellä 2) Viestintä vierailla kielillä 3) Matemaattinen osaaminen sekä perusosaaminen luonnontieteiden ja tekniikan aloilla 4) digitaaliset taidot 5) Oppimistaidot  6) Sosiaaliset ja kansalaistaidot 7) Aloitekyky ja yrittäjyystietoisuus 8) Kulttuurin ilmaisumuodot
Itse haluaisin syventyä kohtiin 6 ja 8, koska nämä alueet auttaisivat minua saamaan töitä siviilipuolella Unkarissa.
Yhteenvetona pidin tulovalmennusta järkevänä ja nautin maisemanvaihdoksesta. Rakastin junamatkaa! Se on vielä  hämmästyttävää minulle että kun ulkona on -10 astetta ja 20 senttiä lunta, juna menee 140km/h nopeudella! Ja metsän keskellä!:) Rakastan tätä maata:)
Kiitos koulutuksesta Ritva, Kati, Tiia, Sarianne, Ville, Jonna ja Vesa!  
Tässä tulee mielikuvia viikosta, ole hyvä:)
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image#suomitumblr, #Kokkola, #VillaElba, #evs, #evs20, #unkarilainen, #international, #nuorisokeskukset, #nuorisokeskus,