torstai 18. kesäkuuta 2015

Kansainvälinen KVT-leiri Nuorisokeskus Marttisessa


Nuorisokeskus Marttisessa Virroilla järjestettävä kansainvälinen vapaaehtoistyöleiri on koonnut yhteen nuoria vapaaehtoisia kahdeksasta eri maasta. Lähes jokainen maanosa on edustettuna, kun nuoret työskentelevät Marttisessa erilaisten tehtävien parissa.


Yhteistyössä Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n kanssa järjestetyllä leirillä vapaaehtoiset ympäri maailmaa työskentelevät yhdessä erilaisten yleishyödyllisten hankkeiden parissa. Vapaaehtoistyöleirien avulla pyritään rikkomaan kulttuurien välisiä ennakkoluuloja sekä auttamaan paikallisia yhteisöjä. Marttisessa käynnissä olevalla leirillä vapaaehtoiset suunnittelevat ja toteuttavat esimerkiksi ohjelmaa jokavuotisille Juhannusmarkkinoille.

Kun leiri on edennyt puoleenväliin, tunnelma on korkealla ja vapaaehtoiset motivoituneita työskentelemään yhdessä. Työt leirillä ovat monipuolisia ja jokaisen taidoille on käyttöä. Vapaaehtoiset ovat esimerkiksi suunnitelleet ja toteuttaneet juuri kunnostettujen nuorisohotellien uudet nimikyltit. Leiriläisten työ täydentävää nuorisohotellien uudistusta, jossa myös virtolaisten nuorten ideat ovat päässeet esille. Nimikylttien materiaaleina on käytetty kierrätettyjä ja luonnosta kerättyjä materiaaleja. Luovuutta vaativien tehtävien lisäksi vapaaehtoisille on riittänyt myös manuaalista kunnostus- ja siivoustyötä esimerkiksi Herraskosken leirintäalueella.


Vaikka paljon on jo ehditty tehdä, on leirin keskeisin työ vielä edessäpäin. Virtain Perinnekylässä pidettävillä Juhannusmarkkinoilla tullaan näkemään vapaaehtoisten suunnittelemaa ja toteuttamaa toiminnallista ohjelmaa, jonka avulla markkinoiden vieraat voivat tutustua leiriläisten kulttuureihin. Luvassa on tietoa niin Espanjasta, Sambiasta ja Japanista kuin monesta muustakin maasta.

Leirin kautta vapaaehtoiset tuovat omaa kulttuuriaan Marttiseen ja Virroille mutta myös vastavuoroisesti tutustuvat itse suomalaiseen kulttuuriin. Perinnekylään ja suomalaiseen historiaan tutustuminen sekä saunominen ovatkin olleet olennainen osa leirin ohjelmaa.

 


-Kirjoittaja on Milka Autio, joka on suunnitellut ja toteuttanut leiriä osana opintojaan. Hän toimii myös toisena leirin ohjaajista.-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti