tiistai 19. helmikuuta 2013

Kyöstin tunnelmia kiipeilyistä


Kyösti on erilaisten extremelajien harrastaja ja ammatiltaan venesuunnittelija. Hän on myös Celes Marine- yrityksen toinen omistaja. Kyösti käy aktiivisesti kiipeilemässä ja harrastamassa ympäri maailmaa ja hänet tapaa usein myös Marttisessa eri lajien parissa.

Tässä Kyöstin kokemuksia Marttisen jääkiipeilystä.
       "Mitä olit tekemässä meillä?
- Jääkiipeilyn tekniikkaa oppimassa ja harjoittelemassa.

Millaista oli?
- Seinä oli yksi hienoimmista näkemistäni jäädytetyistä jääkiipeilyseinistä. Seinän lähettyvillä oli taukotupa ja tarvittaessa seinä voitiin valaista joten kiipeillä voi melkein kelillä kuin kelillä. Omalle kohdalle osui melkeinpä talven aurinkoisimmat päivät.

Kenelle voisit suositella?
- Sopii normaalikuntoisille ja kaiken ikäisille jotka vain kokevat haluavansa kokeilla lajia. Varusteet saa lainaan järjestäjän puolesta. Seinällä on harrastajille haastavampi reitti ja aloittelijoille löytyy pari helpompaa reittiä. Lisäksi näitä voi yhdistellä niin pystyy harjoittelemaan erilaisia kiipeilytekniikoita. Lähinnä mielikuvitus on rajana. Varsinkin jääpylväs luo mahdollisuuden varioida erilaisia reittejä. Loppukaudesta toisen puolen helpompi jääseinä on kuluessaan muuttunut yläosan jyrkkyydeltään jopa haastavan negatiiviseksi. Osalta reiteistä löytyi hakuille jäästä hyviä valmiita otteita. Reittien kiivettävyys muuttuu hieman sääolosuhteiden mukaan joten jokainen kiipeilypäivä on aina hieman erilainen.

Mitä muuta voisit ajatella Marttisessa tekeväsi?
- Odottelen ensi kesänä ja talvena järjestettävää perhosidontakurssia ja lumiturvallisuuskoulutusta J Muutenkin kaikenlaisiin erästely- ja ulkoiluaiheisiin kursseihin paikka voisi olla mitä mainioin.

Millaiselle ryhmälle Marttinen voisi sopia?
- Jääkiipeilyn osalta voisi kohderyhmäksi määritellä ikävuodesta 10-65 vuotta. Jääkiipeilyyn on osunut aina mukavaa porukkaa ja hauskaa on ollut.

Ja muuta, mitä nyt tulee mieleen?
- Kiipeilyn lainavarusteet oli hyviä ja uusia/uudehkoja. Ehkä kiipeilykengät olisi voinut olla paremmin sopivia. Suosittelen ottamaan omat monot tai kiipeilykengät mukaan jos löytyy. Muutenkin omien varusteiden käyttö ei ollut järjestäjän puolesta mitenkään kiellettyä vaan sai kiivetä tutuissa, itselle hyvin istuvissa kamoissa jos halusi. Ohjaajat olivat silminnähden tarkempia turvallisuuden kanssa kuin mihin yleensä olen törmännyt järjestetyissä kiipeilyissä. Reitti myös siivottiin tarkasti kaikesta irtojäästä ja heikosta materiaalista kiipeilyn jälkeen. Ohjaajat olivat itse kiipeilyn aktiivisia harrastajia joten hyviä neuvoja oli mahdollista saada paikallisen kiipeilyscenen suhteen."


Kyöstin kokemuksia Marttisen sisäseinäkiipeilystä.

"Kävin nyt tosiaan toisenkin kerran seinällä ja oli se mukava kiipeilysetti. Tällä kertaa oli paikalla kaksikin ohjaajaa (taisi olla Timo ja Lassi) joten kiipeilyvuoroa riitti tiuhaan tahtiin. Näissä järkätyissä kiipeilyissä onkin mielestäni mainio aspekti se että aikaa ei tarvitse käyttää toisten varmisteluun vaan voi itse treenata kiipeilyä juuri niin paljon kuin vain jaksaa. Pari tuntia treeniä riitti itselle mainiosti ja käsivarsissa tuntui vielä pari päivää treenin jälkeenkin.
Tosiaan kun paikalla oli osaavat ohjaajat niin nehän kertoivat koko ajan tekniikkavinkkejä eri reiteille ja niitähän piti heti päästä kokeilemaan. Tämä on mielestäni tärkeä juttu sinänsä että kiinnostus lajiin voisi herätä näin myöhemmälläkin iällä. Ei pelkästään narussa seinällä roikuskelu ketään kiinnosta vaan pitää siitä muutakin irti ja siinä on osaavista ohjaajista iso apu. Aloittelijan on helpompi löytää se punainen lanka heti alusta lähtien.
Myös hyvät varusteet löytyi paikan päältä lainalle joten melkoisesti vastinetta saa pelkälle osallistumismaksulle. Seinä on aika matala, noin 7 metriä, mutta osa reiteistä on tosi vaativia. Lisäksi otteiden paikkoja vaihdellaan aika tiheään tahtiin joten melkein joka kerta on ollut jotain uuttakin. Seinän laidoilla on kaksi vähän erilaista reittiä, vasemmalla pylväs ja oikealla kalliota jäljittelevä reitti. Kumpikin antaa vaihtelua perinteisempien otteiden joukossa. Kaiken kaikkiaan mainio kokemus.
-Kyösti "

Täältä voit lukea myös jatkossa Kyöstin kokemuksia Marttisen ohjelmista ja muualta maailmaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti